Kartor Kort om katastrofen Förteckning över kraftverk Att resa till Tjernobyl Länkar Om webbplatsen
Annonskolumn
Besök Tjernobyl

Köp en strålningsmätare för din säkerhet
   ATT RESA TILL TJERNOBYL
En resa till Tjernobyl, ca: 10 mil norr om Ukrainas huvudstad Kiev behöver inte vara ansträngande för kropp eller ekonomi men det finns trots allt några saker att tänka på.

Har du möjlighet så välj ett flygbolag som flyger direkt. Flyger du från Stockholm/Arlanda är det Ukraine International Arline (UIA) som är valet. Det vanligaste är att man reser till Ukrainas huvudstad Kiev och därifrån gör en endagsutflykt till Tjernobyl. Resan går då i minibuss eller personbil (beroende på vilken typ av resa man beställt) från centrala Kiev omkring kl. 8 på morgonen. Resan tar en dryg timme och man blir insläppt i zonen vid 10-tiden. Med förare och guide vistas man sedan hela dagen i zonen, där även lunchen intages.

Har du större plånbok och större intresse så kan kanske en flerdagarstur vara av intresse. Man kan då välja att bo på ett litet hotell inne i samhället Tjernobyl, som alltså INTE ligger vid kraftverket eller på ett litet hotell/lodge utanför zonen.

Det finns några olika eventföretag som säljer resor in i zonen. Jag har provat flera av dom och tycker nog att SoloEast Travel är den som givit seriösast intryck på mig även om jag inte känt mig lurad av något av företagen.

Bestäm dig för om du vill ha egen guide eller åka med en större grupp. Gruppresan in i zonen är billigare men du får inte samma möjlighet att bestämma vad du vill se.
Ta med vätska när du lämnar Kiev för du är borta hela dagen. Det bjuds visserligen på lunch inne i zonen men det blir många timmar utan tillgång till vatten.
Se till att du har långbyxor och minst t-shirt på dig, samt passet med, annars kommer du inte förbi zon-kontrollen.
Du måste vara minst 18 år gammal för att komma in.


Bilden tagen 2010-05-12 på ett hustak i den övergivna staden Pripjat med den havererade reaktorbyggnaden i Tjernobyls kärnkraftverk i bakgrunden.

© Copyright 2010 www.tjernobyl.nu - Länka gärna men använd inte materialet på andra webbplatser utan tillstånd...
info (snabel-a) tjernobyl.nu