Kartor Kort om katastrofen Förteckning över kraftverk Länkar Om webbplatsen Att resa till Tjernobyl
   OM WEBBPLATSEN    (Uppdaterad 2017-01-07)
Denna webbplats kom till efter ett besök i Tjernobylområdet våren 2010. Vi var en grupp på fem svenskar i varierande ålder som först och främst hade den havererade reaktor 4 som besöksmål. Ett besök i den övergivna staden Pripjat såg vi nog mest som en bonus.
Dagen efter besöket gjorde vi även ett omtumlande besök i Tjernobylmuséet inne i Kiev och när vi senare sammanfattade våra intryck så såg nog vi alla ganska annorlunda på det som hade lett till olyckan, vad som hände under olyckan och kort tid därefter, samt hela perioden som därefter följde fram till dess vi gjorde vårt besök.

Besöket i staden Pripjat, som ligger endast 3 km från kärnkraftverket, gjorde så starkt intryck på mig att jag kände att jag ville titta närmare på staden och samtidigt ta lite fler fotografier, vilket jag alltså gjorde vid ytterligare tre tillfällen under sommaren och hösten 2010.
Jag har sedan 2010 gjort ytterligare tiotalet resor in i den avspärrade zonen "The Exclusion Zone" och planerar en eventuell resa på vintern/vårvintern 2017.
Att med endast en obligatorisk guide och en chaufför besöka en helt öde stad, byggd för 50 000 invånare, under en vacker högsommardag eller vilken årstid som helst kan ge ett ganska bisarrt intryck.
När man sedan så starkt upplever att naturen håller på att helt ta över området och det inte finns några synliga tecken på varför, eftersom den strålning som gjorde att staden evakuerades inte är synlig, ja då blir känslan än mer overklig.
För min del så är besöken i staden Pripjat de som fascinerar mig mest även om de andra platserna också ger en bisarr känsla.

Naturen håller på att ta över så att även den helt vilda Przewalskihästen, tillsammans med mängder av bl.a. varg, vildsvin, björn, förvildade hundar och katter nu finns i området.

Informationen som jag lämnar här på denna webbplats är sådan som jag har fått återberättat från guider eller personer i området, läst mig till och sett med egna ögon. Sammanfattningsvis så kan man nog säga att det inte är någon absolut sanning i informationen här men mig veterligt har inget förvanskats.....

Jag uppdaterar med nya bilder när jag har tid så återkom gärna då och då om du har intresse.

Bilden tagen 2010-05-12 på ett hustak i den övergivna staden Pripjat med den havererade reaktorbyggnaden i Tjernobyls kärnkraftverk i bakgrunden.
Not. Den havererade byggnaden i bakgrunden är nu täckt med en ny "sarkofag", en övertäckning som uppges vara bättre än det första hastverket.

© Copyright 2010 www.tjernobyl.nu - Länka gärna men använd inte bildmaterialet på andra webbplatser utan tillstånd...
info (snabel-a) tjernobyl.nu